Úmrtnost v České republice v letech 1920-2011 - Langhamrová, Jana; Arltová, Markéta, 1970-; Růžková, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem diplomové práce bylo popsat vývoj vybraných ukazatelů úmrtnosti v České republice v letech 1920--2011. Na základě údajů Českého statistického úřadu o počtech zemřelých mužů a žen a věkové struktuře mužů a žen byly zkonstruovány srovnatelné úmrtnostní tabulky pro celé sledované období. Následně byly vypočteny délky života v přesných věcích s rozlišením pohlaví a také vypočteny normální délky života. V rámci rešerše literatury se práce zabývá také historickými tabulkami úmrtnosti a faktory, které ovlivňovaly úmrtnost mužů a žen. Práce se podrobně věnuje rozboru kojenecké úmrtnosti nejenom z pohledu struktury úmrtnosti do jednoho roku života, ale také je značná pozornost soustředěna na rozdíly v úmrtnosti chlapců a dívek. Je zde poukázáno, že v současné době je kojenecká úmrtnost v České republice na velmi nízké úrovni. Nelze tedy předpokládat, že by se střední délka života dále zvyšovala v důsledku snižování kojenecké úmrtnosti. Všechny sledované ukazatele jsou srovnávány také z pohledu rozlišení pohlaví. Platí, že v celém sledovaném období je úmrtnost mužů vyšší než žen, platí to i u kojenecké úmrtnosti. Jsou zde také popsány důvody, proč dochází k mužské nadúmrtnosti. Dále jsou v práci popsány rozdíly ve vývoji a trendech úmrtnosti mužů a žen v různých etapách sledovaného období. Toto je rozšířeno o analýzu vztahů časové řady střední délky života mužů a žen. Práce je doplněna řadou názorných grafů, které ukazují, jak probíhaly změny z pohledu dlouhé časové řady. Pozornost je věnována také důvodům, proč dochází ke změnám vývoje úmrtnosti a jaké jsou dopady těchto změn. V příloze jsou obsaženy historické tabulky úmrtnosti pro České země i Dupréova úmrtnostní tabulka. Práce také obsahuje algoritmy výpočtu úmrtnostních tabulek a přehled nejpo
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses