Ekonomie luxusu a luxusních statků. Příspěvek k výzkumu nákupního chování a Veblenových efektů - Dvořák, Jiří (2013)
V diplomové práci je představen model signalizační spotřeby o struktuře v úrovních firemní volba, spotřební volba, signalizační volba a volba odezvy na status. Je prokazováno, že optimální signalizační volbou spotřebitele je nákladově efektivní kombinace množství a kvality. Sekvenčně racionální spotřebitel v roli rozhodovatele očekává funkci odezvy na status pozorovatelů, přičemž v případě preferované změny rozhodovatelem očekávaného rozložení odezvy na statek okázalé spotřeby pozorujeme Veblenův efekt. Model je použit k analýze modelu efektivity reklamy Tellise a Fornella, realizovatelných transakcí a zisku firmy. Model vysvětluje aspekty nákupního chování spotřebitele při spotřebě luxusních statků a chování firem na trhu s luxusním zbožím.