Ekonomie luxusu a luxusních statků. Příspěvek k výzkumu nákupního chování a Veblenových efektů - Dvořák, Jiří; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V diplomové práci je představen model signalizační spotřeby o struktuře v úrovních firemní volba, spotřební volba, signalizační volba a volba odezvy na status. Je prokazováno, že optimální signalizační volbou spotřebitele je nákladově efektivní kombinace množství a kvality. Sekvenčně racionální spotřebitel v roli rozhodovatele očekává funkci odezvy na status pozorovatelů, přičemž v případě preferované změny rozhodovatelem očekávaného rozložení odezvy na statek okázalé spotřeby pozorujeme Veblenův efekt. Model je použit k analýze modelu efektivity reklamy Tellise a Fornella, realizovatelných transakcí a zisku firmy. Model vysvětluje aspekty nákupního chování spotřebitele při spotřebě luxusních statků a chování firem na trhu s luxusním zbožím.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses