Dopady systému currency board na ekonomiku Argentiny - Krupka, Lukáš; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato diplomová práce se zabývá použitím systému currency board v Argentině. Currency board je systém pevného měnového kurzu, kdy měnový kurz jedné měny je pevně navázán na vývoj měny jiné. V Argentině byl zaveden roku 1991 v rámci tzv. plánu konvertibility, který ustanovil zásadní reformy hospodářské politiky Argentiny v 90. letech 20. století. První kapitola se zabývá teorií měnové kurzu, měnových systémů (se zaměřením na currency board) a inflace. Druhá kapitola popisuje hospodářský vývoj Argentiny od 50. let 20. století až po 80. léta, kdy došlo k největšímu nárůstu inflace. Třetí kapitola se zaměřuje na vývoj v 90. letech 20. století, nástup krize, její vyvrcholení ve státní bankrot a situaci po krizi až do současnosti. V závěru práce jsou syntetizovány získané informace a data a jsou popsány dopady, které systém currency board přinesl na celou ekonomiku Argentiny.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses