Finanční analýza společností z oboru průmyslové automatizace - Strnad, Jan (2013)
První část diplomové práce pojednává o teoretickém základu a metodice vybraných nástrojů finanční analýzy. Ve druhé části práce jsou nejdříve představeny společnosti a následně jsou na ně aplikovány nástroje finanční analýzy. V závěrečné části jsou shrnuty výsledky a formulována doporučení. Finanční analýza je zpracována především pro využití managementem společností, nevylučuje se ale její využití i uživateli externími. Cílem diplomové práce je zhodnocení hospodářské činnosti společností Esonic a.s., GEA Process Engineering s.r.o. a ATE, spol. s r.o., na základě vybraných ukazatelů finanční analýzy za období let 2006 až 2011. Dalším cílem je porovnání dosažených výsledků ukazatelů mezi konkurenčními podniky a následná formulace doporučení managementu společností k zvýšení efektivity hospodářské činnosti v dalších letech.