Nahromaděný veřejný dluh Německa na počátku 21. století - související problémy a jejich řešení - Klička, Ondřej (2013)
Práce analyzuje veřejné zadlužení hospodářsky nejsilnějšího člena evropské integrace. V první část jsou zkoumány ekonomické a politické příčiny současného stavu. Dluh neroste jako snaha vlády o ochranu obyvatel před hospodářskými útlumy, ale kvůli povaze veřejných financí. Tlaky zájmových skupin a odsunutí splátek na jiné subjekty vytváří klima vhodné pro růst veřejného zadlužení. Situaci zhoršuje i politický systém v německé federaci. Malá míra daňové autonomie jednotlivých úrovní samospráv uvnitř federace, federální vláda jako věřitel poslední instance a systém rozpočtového vyrovnávání mezi zeměmi vytváří nedostatečné pobídky ke konsolidaci německých veřejných rozpočtů. Druhá část analyzuje příjmy, výdaje, a jejich nesoulad v jednotlivých úrovních vlády, a Německa jako celku. Poslední část nabízí spekulativní možnosti řešení vysokého německého veřejného dluhu, jako směr pokračování reforem sociálního systému či vylepšení již zavedené dluhové brzdy. Opomenuta není ani situace ohledně evropské integrace, jejíž řešení bude přestavovat v budoucnu další značný tlak na veřejné rozpočty.