Špekulačné bubliny na trhu nehnuteľností. Prípadová štúdia špekulačná bublina v Španielsku - Hudecová, Barbora (2013)
Cieľom tejto práce je jasne definovať pojem špekulačných bublín na trhu nehnuteľností a dokázať existenciu tohto fenoménu na španielskej ekonomike v období od roku 1995 do roku 2010 pomocou základných ekonomických fundamentov. Podľa teoretických základov práce môže mať vplyv na ceny nehnuteľností viacero faktorov. Najvýznamnejšími faktormi by mali byť vplyv úrokovej miery a nezávislosť cien na priemernej mesačnej mzde. Model ukázal, že úroková miera ceny na trhu realít ovplyvňuje a vplyv mzdy je nepodstatný. Obe zistenia by mohli potvrdiť existenciu špekulačnej bubliny na španielskom trhu. Ďalšími vplyvmi sú inflácia, miera zamestnanosti a demografické faktory.