Regionální diferenciace České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska - Chaloupková, Kamila (2013)
Cílem diplomové práce je analýza regionálních disparit vybraných členských zemí EU - České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Práce je zaměřena na ekonomickou a demografickou diferenciaci regionů NUTS 2. Ekonomická diferenciace je vymezena pomocí ukazatele HDP na obyvatele, míry nezaměstnanosti a variačního koeficientu. Pro demografickou diferenciaci byl použit jeden ukazatel - hustota zalidnění. Poslední část práce je věnována charakteristice Regionální a strukturální politiky EU a její aplikaci v České republice pro programové období 2007 - 2013.