Analýza vývoje platební bilance Ukrajiny - Alopina, Anna (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje platební bilance Ukrajiny od roku 1997 do roku 2011 vzhledem k dostupnosti potřebných dat. V teoretické části této práce je vymezen pojem platební bilance, popsaná struktura platební bilance a jsou definovány jednotlivé účty. V další části je pozornost zaměřena na vymezení pojmu vnější ekonomické rovnováhy a jednotlivých sald platební bilance. Praktická část je věnována především vývoji jednotlivých účtů platební bilanci Ukrajiny a vymezení faktorů, které tak či onak ovlivňovaly vývoj platební bilance. V neposlední řadě se věnujeme ukazatelům investiční pozice a zahraniční zadluženosti Ukrajiny, které také hrají podstatnou roli při posouzení vnější ekonomické rovnováhy.