Devízové rezervy Číny, motivácia ich držby a adekvátnosť - Kissík, Tomáš (2013)
Táto bakalárska práca je zameraná na skúmanie súvislostí devízových rezerv, platobnej bilancie a menového kurzu na príklade Čínskej ľudovej republiky. Ďalej sú vysvetlené systémy menových kurzov a spôsoby ich ovplyvňovania pomocou intervencií centrálnej banky. V práci sú priblížené dôvody držby rezerv, ich kompozícia a štátne orgány zodpovedné za správu rezervných aktív. V neposlednom rade je analyzovaný vývoj prebytkov účtov platobnej bilancie Číny v rokoch 2000 - 2012 a ich závislosť na zmenách menového kurzu jünau. Posledná časť sa zaoberá výpočtom ukazovateľov adekvátnosti devízových rezerv skupiny BRIC popísaných v teoretickej časti tejto práce.