Energetická politika EU a konkurenceschopnost - Fabiánová, Radka (2012)
Diplomová práce se zabývá vztahem energetické politiky Evropské unie a konkurenceschopnosti. V první části práce je vymezen vztah politiky a konkurenceschopnosti v kontextu energetického sektoru. Jako faktor konkurenceschopnosti energetické politiky je v práci stanoveno vytvoření vnitřního trhu s elektrickou energií. Druhá část je věnována liberalizaci elektroenergetického odvětví, jako nutné podmínky pro dosažení vnitřního trhu. Nejdříve jsou rozebrány aktuální legislativní předpisy a poté jsou zhodnoceny dopady v České republice. Třetí kapitola je věnována modelům obchodu s elektřinou. Představen je také způsob organizování trhu v České republice. Kapitolu uzavírá část přibližující mezinárodní model obchodu s elektřinou a způsob přidělování přeshraničních kapacit. Aplikační část zkoumá konkrétním příkladu regionální iniciativy, zda se podařilo dosáhnout očekávaných positivních dopadů.