Těžba dřeva v národních parcích v posledních deseti letech jako významné ekonomické dilema správ národních parků v ČR - Kozlová, Lenka (2012)
Instituce národního parku (NP) je synonymem zachování a ochrany přírodního bohatství, ale i odpočinku a rekreace. Z tohoto důvodu bychom měli o NP pečovat a zanechat jejich hodnotu i budoucím generacím. S ochranou přírodních zdrojů úzce souvisí systém financování NP, který závisí na legislativním ukotvení v dané společnosti. V ČR je zřizovatelem NP stát, jehož příspěvky (dotace) zcela nepokrývají hospodaření parku. Z tohoto důvodu jsou přírodní zdroje využívány Správami NP k získání dodatečných příjmů na pokrytí svých výdajů. Většina území NP je pokryta lesními porosty, jejichž těžba představuje druhou nejvyšší příjmovou položku rozpočtu parku. Cílem práce je prostřednictvím komparativní analýzy kvantitativních empirických údajů prokázat, zda dochází v NP k těžbě dřeva za účelem získávání finančních prostředků a následně k degradaci lesního ekosystému. Analýza je zaměřena jednak na provozní a finanční činnost NP, ale i na právní úpravu statusu NP a politickou situaci ovlivňující hospodaření v lesích uvnitř parku.