Důsledky neetického zacházení s informacemi - Horovič, Michael; Sigmund, Tomáš; Toman, Prokop, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato bakalářská práce pojednává o různých pohledech na informace, etiku a informační etiku. Práce vysvětluje, zda existuje jednotné stanovisko na informaci, etiku nebo informační etiku. V práci se dále poukazuje na důsledky neetického zacházení s informacemi. Zkoumají se právě nejčastější a nejzávažnější důsledky porušování informační etiky a také motivace a důvody, které by lidé měli, aby porušovali etické principy v prostředí cyberspace. První část práce se zaměřuje na různé pohledy informace a volbu, která definice informace nejlépe vystihuje význam v informační etice. Druhá část práce je zaměřena na teorii etiky, její historický vývoj a různá hlediska a pohledy na etiku. Třetí část práce propojuje teorii informace z první části práce spolu s teorií etiky z druhé části práce v informační etiku a různé kodexy, které v rámci informační etiky vznikly. Dále zkoumá potenciální důvody a důsledky nedodržování informační etiky. Závěrečná část práce je zaměřena na průzkum ohledně důvodů a důsledků porušování informační etiky. Tento průzkum zjišťuje nejčastější důvody, které lidé mají, aby porušovali informační etiku. Průzkum také zkoumá, které prohřešky vůči informační etice lidé považují za nejzávažnější, a se kterými se nejčastěji setkali. Tento průzkum potvrzuje nebo vyvrací hypotézy ze třetí části této práce.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses