Bayesovský přístup k výuce statistiky - Karel, Tomáš (2013)
Bayesovský přístup k výuce statistiky je zajímavé téma, které dosud vyvolává mezi ně-kterými statistiky bouřlivé diskuse. Práce pojednává o možnosti výuky statistiky z bayesovského pohledu. Bayesovský přístup k výuce statistiky se v zahraničí postupně stává alternativou všeobecně rozšířeného četnostního (klasického) přístupu. V práci je stručně připomenut historický vývoj vzájemného prolínání četnostního a bayesovského přístupu, včetně naznačení základních a metodických rozdílů obou pohledů. Jedním z hlavních cílů práce je ukázat možnost výuky vybraných témat z jiného, než klasického pohledu. Součástí práce je z tohoto důvodu i návrh úvodního kurzu statistiky, kde jsou vybrané kapitoly studentům představovány z bayesovského hlediska. V obou přístupech je mnohé společné, proto se práce zabývá pouze některými vybranými tématy na nichž je rozdíl bayesovského pojetí patrný. Jmenovitě se jedná o kapitoly věnované pojmu pravděpodobnost a induktivním úsudkům. V navrženém kurzu jsou součástí každé kapi-toly i krátká cvičení určená k lepšímu pochopení probrané látky.