Problematika implementace streetartové tvorby do dramaturgie galerií v Praze - Smrčková, Jana (2013)
Cílem této diplomové práce je zpřehlednění fenoménu street artu s důrazem na aktuální problematiku graffiti. Práce by měla manažerům galerií, ale i dalším odborníkům, pomoci zorientovat se v tématu a na základě toho zaujmout správná stanoviska a zvolit postupy vhodné pro implementaci této tvorby do galerijního prostředí. Část práce je zaměřena i na kontroverzi prezentace street artu ve veřejném prostoru, tedy konkrétně na konfrontaci umění s ilegalitou a úřady. Vzhledem k šíři tématu je pozornost věnována hlavně pražské scéně a vyzdvihuje aktuálně nejvýznamnější tvůrce i streetartové projekty v hlavním městě České republiky. V analytické části autorka práce pomocí dotazníkového šetření zkoumá vztah veřejnosti ke street artu a graffiti, informovanost o projektech týkajících se dané tvorby a vývoj detabuizace tohoto současného druhu umění. Vyvozené závěry následně charakterizují tendence vývoje prezentace street artu v galeriích i ulicích měst i možnosti přístupů k řešení dané problematiky.