Regionální analýza hrubého domácího produktu v ČR - Hermannová, Monika (2012)
Cílem diplomové práce je analýza regionálního hrubého domácího produktu jako ukazatele ekonomické výkonnosti na úrovni krajů (NUTS 3) a regionů soudržnosti (NUTS 2). Tato analýza je realizována v rozmezí let 1995-2011. Teoretická část se zaměřuje na HDP v regionalizované podobě, jeho interpretaci, metody výpočtu se zaměřením na Českou republiku a limity tohoto ukazatele. Dále obsahuje ekonomickou charakteristiku jednotlivých krajů, která ovlivňuje jejich výkonnost. Praktická část obsahuje analýzu vývoje HDP jednotlivých krajů a dále pak regionů soudržnosti, jejich vzájemnou komparaci a komparaci s vývojem ČR, hodnotami ČR bez Prahy a EU. V rámci komparace s EU jsou jednotlivé regiony podrobovány kritériu maximální výše HDP umožňující čerpání prostředků ze Strukturálních fondů EU.