Analýza českého hypotečního trhu a jeho situace v době celosvětové krize - Boček, Miroslav (2012)
Hlavním cílem diplomové práce je analyzovat vývoj českého hypotečního trhu v období celosvětové krize a najít souvislosti mezi vývojem makroekonomických ukazatelů a vývojem hlavních determinantů hypotečního trhu. V úvodu se práce zaměřuje hlavně na teoretickou stránku hypotečních úvěrů, včetně aktuálních trendů na českém trhu. Další část se zabývá hypotečními zástavními listy, jako hlavním zdrojem financování hypotečních úvěrů. Poslední kapitola, věnovaná výhradně hypotečním úvěrům, má za cíl právě analýzu českého hypotečního trhu, včetně odhadu jeho dalšího vývoje. Závěr práce patří hypoteční krizi v USA a nedostatkům dohledu a regulace, kterými byl její počátek provázen.