Analýza hospodaření Lesů České republiky, s. p. a jeho vliv na soukromé podnikání - Prášková, Jarmila (2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou veřejného vlastnictví lesů s důrazem na státní podnik Lesy ČR. Cílem práce je analyzovat lesnicko-dřevařský sektor a zjistit, zda veřejně vlastněné podniky dané odvětví ovlivňují, popřípadě určit jak. V teoretické části se zabývám historickým vývojem vlastnictví lesů, politickými a lesopolitickými aspekty jejich vlastnictví, mimoprodukčními funkcemi lesního hospodářství. Dále zde zkoumám postavení sektoru lesnictví v národním hospodářství a analyzuju hospodaření LČR, s. p. v období 1998-2010. Praktická část se poté snaží pomocí regresní analýzy prokázat či vyvrátit vliv veřejného vlastnictví lesů na daný sektor. Ve zkoumaném odvětví se nám podařily vypozorovat rostoucí výnosy z kapitálu a klesající výnosy z práce. Užité modely poukázaly na velkou heterogenitu dat, vliv veřejného vlastnictví se tedy prokázat nepodařilo.