Analýza hospodaření Lesů České republiky, s. p. a jeho vliv na soukromé podnikání - Prášková, Jarmila; Vokoun, Marek; Šlajs, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou veřejného vlastnictví lesů s důrazem na státní podnik Lesy ČR. Cílem práce je analyzovat lesnicko-dřevařský sektor a zjistit, zda veřejně vlastněné podniky dané odvětví ovlivňují, popřípadě určit jak. V teoretické části se zabývám historickým vývojem vlastnictví lesů, politickými a lesopolitickými aspekty jejich vlastnictví, mimoprodukčními funkcemi lesního hospodářství. Dále zde zkoumám postavení sektoru lesnictví v národním hospodářství a analyzuju hospodaření LČR, s. p. v období 1998-2010. Praktická část se poté snaží pomocí regresní analýzy prokázat či vyvrátit vliv veřejného vlastnictví lesů na daný sektor. Ve zkoumaném odvětví se nám podařily vypozorovat rostoucí výnosy z kapitálu a klesající výnosy z práce. Užité modely poukázaly na velkou heterogenitu dat, vliv veřejného vlastnictví se tedy prokázat nepodařilo.
Vedoucí práce: Marek Vokoun
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses