Analýza finanční gramotnosti finančních poradců v ČR - Bouček, Karel; Blahová, Naďa, 1958-; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se věnuje třem hypotézám týkajících se finanční gramotnosti finančních poradců i jejich práce samotné. Jsou to: Finanční poradci nemají v pořádku své vlastní finance. Jak tedy mohou někomu radit?; Většina osob pracujících jako finanční poradce nemá odpovídající vzdělání a odbornost.; Finanční poradci jsou prodejci finančních produktů pod hlavičkou "finančního poradenství" nikoli poskytovatelé služby finančního plánování a poradenství, jakou klientovi deklarují. Toto je dáno zejména systémem kariéry poradenských společností. V průběhu textu je diskutováno legislativní pozadí oboru finančního poradenství, bariéry vstupu do odvětví a dohled ČNB. Současně jsou hlouběji analyzovaný jednotlivé typy poradenských společností, brokerpool i interní prodejní sítě. Jako metoda zkoumání byl zvolen anonymní dotazník pro finanční poradce. Data touto cestou získaná jsou diskutována s cílem vyhodnotit všechny tři hypotézy. Závěr práce shrnuje výsledky dotazníkového šetření takto: polovina poradců má své finance v pořádku, poradci působící v oboru kratší dobu jak tři roky nemají pro svou práci odpovídající odbornost. Zda jsou finanční poradci prodejci produktů nebo poskytující skutečné finanční poradenství se nepodařilo ověřit. Pro zodpovězení této hypotézy je doporučeno další zkoumání ve spolupráci s klienty konkrétních poradců.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses