Fúze a akvizice informační podpora jejich realizace - Černý, Jakub (2013)
V práci definuji účetní terminologií hodnotu, kterou přináší investorovi realizace fúze či akvizice. Od této hodnoty odvozuji hodnotu účetně vykazovaných dlouhodobých neidentifikovatelných nehmotných aktiv (goodwillu) a vliv snižování této hodnoty na snižování hodnoty goodwillu. Následně navrhuji postupy odhadu této hodnoty, primárně pro účely rozhodování investora o jeho budoucí produkční kapacitě. Proto se snažím analyticky odhalit její příčiny, čímž zároveň odhaluji věcnou podstatu goodwillu. Nástrojem k tomu jsou mikroekonomické analýzy a analýzy aplikované mikroekonomie - "organizace trhů a odvětví" ("industrial organization"). Pro úplnost doplňuji také očekávatelné významné neekonomické faktory ovlivňující tuto hodnotu. Součástí práce je také návrh stanovení diskontního faktoru v případě postupného nabývání podílu na čistých aktivech podniku, protože i ten významně ovlivňuje celkovou hodnotu investice k referenčnímu datu.