Souvislosti platební bilance a měnového kurzu (analýza a komparace vybraných ekonomik) - Spurná, Jitka; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Doležal, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem diplomové práce je ověřit vztahy mezi platební bilancí a měnovým kursem vybraných ekonomik. Pro analýzu jsou použity dvě ekonomiky s pevným měnovým systémem a dvě s plovoucím měnovým systémem. První kapitoly této práce se zabývají teoretickým vymezením základních pojmů. Jedná se zejména o jednotlivé salda platební bilance, měnový kurs a systémy měnových kursů. V analytické části se tato práce zabývá zhodnocením vývoje platební bilance a čisté investiční pozice ve zkoumaných ekonomikách. Následuje kapitola o vývoji měnových kursů vůči euru a americkému dolaru. Poslední kapitola zkoumá pomocí regresní analýzy oboustranné vztahy mezi platební bilancí a měnovým kursem s ohledem na systém měnového kursu v dané ekonomice.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses