Role Spojených států amerických při zajišťování bezpečnosti v konfliktních oblastech - Králová, Martina (2012)
Cílem práce je analyzovat hlavní oblasti amerického působení v Afghánistánu a s použitím historicko-analytické metody identifikovat mezinárodněpolitické a vnitropolitické faktory působící na bezpečnost a poválečnou rekonstrukci Afghánistánu. Práce se primárně soustředí na roli USA v zajišťování bezpečnosti a poválečné obnovy Afghánistánu a mezinárodně-politické postavení USA v konfliktu. První kapitola pojednává o konceptu bezpečnosti a jeho významu pro zahraniční politiku USA. Druhá kapitola se věnuje působení mezinárodních sil v Afghánistánu a postavení a roli USA v rámci mise ISAF. Třetí kapitola uvádí nestabilní vnitropolitickou situaci v Afghánistánu a dále mezinárodněpolitické faktory působící na Afghánistán. Poslední kapitola řeší nynější vývoj situace a aktuálně probíhající jednání.