Role Spojených států amerických při zajišťování bezpečnosti v konfliktních oblastech - Králová, Martina; Volenec, Otakar; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem práce je analyzovat hlavní oblasti amerického působení v Afghánistánu a s použitím historicko-analytické metody identifikovat mezinárodněpolitické a vnitropolitické faktory působící na bezpečnost a poválečnou rekonstrukci Afghánistánu. Práce se primárně soustředí na roli USA v zajišťování bezpečnosti a poválečné obnovy Afghánistánu a mezinárodně-politické postavení USA v konfliktu. První kapitola pojednává o konceptu bezpečnosti a jeho významu pro zahraniční politiku USA. Druhá kapitola se věnuje působení mezinárodních sil v Afghánistánu a postavení a roli USA v rámci mise ISAF. Třetí kapitola uvádí nestabilní vnitropolitickou situaci v Afghánistánu a dále mezinárodněpolitické faktory působící na Afghánistán. Poslední kapitola řeší nynější vývoj situace a aktuálně probíhající jednání.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses