Lokální měny - Šafránek, Jakub; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Votava, Libor (2013)
Tato práce se zaměřuje na fungující lokální měny, které vznikly během uplynulých 20 let ve "starých" členských zemích EU a ve Švýcarsku. Práce představuje jejich jednotlivé funkce a modely a hledá v nich rozdíly, které se snaží identifikovat. Práce také určuje závislosti použitých modelů lokálních měn na místě a období vzniku. Hlavním cílem práce je identifikovat socio-ekonomické podmínky, které determinují vznik lokálních měn a na základě těchto podmínek vyhledat vhodnou lokalitu pro vznik lokální měny v České republice. Velmi náročné bylo vyhledávání záznamů a dat celkem v 11 různých jazycích. Vznikla tak unikátní databáze celkem 71 lokálních měn ze 14 různých zemí Evropy. U jednotlivých měn bylo zaznamenáno: stát, kde měna působí, datum vzniku a také model, na jehož základě měna funguje. V souvislosti s tím byly rozpoznány a popsány 3 rozdílné podtypy nejčastěji používaného modelu. Na základě vytvořené databáze byly vyvozeny výše zmíněné závislosti a také byly určeny tři státy, ve kterých funguje největší počet lokálních měn. U těchto 3 zemí byly identifikovány čtyři společné rysy, podle kterých byla vyhledána nejvhodnější lokalita v ČR. Na základě této komparativní analýzy byla jako nejvhodnější lokalita pro zavedení lokální měny v ČR určena oblast Hodonínska
Vedoucí práce: Martin Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2013
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2013
Keywords: měna; hospodářská politika; management [obor bakal. práce]; lokákní měny; bakalářské práce; currency; economic policy; bachelor's theses