EKONOMICKÁ ANALÝZA ENVIRONMENTÁLNÍHO AUDITU - Kovaříková, Tereza (2012)
Předložená diplomová práce hodnotí, zda je pro firmu přínosné dobrovolně vynaložit náklady na environmentální audit s cílem zlepšování ekonomických výsledků firmy, lepšího plnění společenských funkcí a společenské odpovědnosti firmy, zlepšování tržního postavení firmy, zvýšení konkurenceschopnosti a též zajištění lepšího financování (úvěrů a pojištění). V teoretické části je vymezen účetní a environmentální audit a teoretická východiska použitých metod a přístupů ekonomických škol. V analytické části je provedena komparativní a ekonomická analýza. Za použití cost-benefit analýzy je na reálných příkladech firem zkoumán vliv environmentálního auditu na ekonomiku firmy. Na základě použitých analýz je potvrzena hypotéza, že přínosy environmentálního auditu převyšují náklady na jeho zavedení.