Použití opčních strategií pro obchodování amerických indexů - Budka, Radek; Radová, Jarmila; Pavlík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato práce se zabývá problematikou opčních kontraktů a jejich využití pro reálné obchodování na amerických indexech. Cílem práce je pomocí testů na historických datech zjistit, zda lze vhodnou kombinací opcí dosílit snížení volatility při zachování výnosu. První část pojednává o historii a rozdělení opčních kontraktů včetně vysvětlení významu řeckých proměnných. Druhá část vysvětluje základní dynamiku opčních strategií v průběhu času. Praktická část se zabývá pravidly pro optimální výběr trhu a historickým testem dvou strategií. První strategie testuje Strangl na indexu S&P 500 při využití ETF s tickerem SPY. Test na historických datech ukázal, že bylo možné ve sledovaném období docílit výrazně vyšší výkonosti při nižší vázanosti kapitálu, než při klasické držbě podkladu. Druhá strategie využívá neobvyklé konstrukce ETF s tickerem VXX pomocí vertikálních spreadů. Test na historických datech ukázal, že opce je možné úspěšně použít jako flexibilní a bezpečný nástroj pro obchodování vysoce volatilního instrumentu, jakým je VXX.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses