Znárodňování v Československu po roce 1945 na příkladu firmy Baťa - Masařík, Jan; Chalupecký, Petr; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zabývá znárodněním v roce 1945 a jeho dopady na Československo na modelovém příkladu firmy Baťa a.s. Na základě zkoumání tohoto modelu jsem došel k závěru, že znárodnění mělo na ČSR negativní vliv, přestože v případě firmy Baťa a.s. byl tento vztah obtížněji zpozorovatelný, vzhledem k unikátnímu systému řízení, který i po znárodnění ve firmě přetrval. Důvodem negativního vlivu byla především špatná organizace práce, upřednostňování politických zájmů před zájmy hospodářskými a fluktuace politicky nekorektních zaměstnanců. V práci porovnávám stav podniku Baťa a.s. před znárodněním a po něm, zabývám se otázkou kořenů znárodnění a politických tlaků, které socializaci provázely. Dochází tak ke srovnání praktického příkladu znárodněním postiženého podniku s teorií.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses