Postavení Indie ve světové ekonomice - Novotná, Eva (2013)
Diplomová práce charakterizuje postavení Indie ve světové ekonomice a jeho proměnu od počátku transformačního procesu zahájeného v roce 1991 až po současnost. Indie je rychle se rozvíjející ekonomikou, přestože v roce 2012 zaznamenala zpomalení ekonomického růstu, a disponuje potenciálem stát se jednou z vedoucích ekonomik světa. Práce je věnována analýze pozice Indie vycházející z rozboru vnitřní a vnější ekonomické situace země a z rozboru postavení Indie vůči vybraným subjektům světové ekonomiky a role Indie v mezinárodních institucích. V první a druhé části práce je mimo jiné věnována pozornost identifikaci charakteristických znaků a problémů, které predeterminují pozici Indie ve světové ekonomice. Třetí oddíl se zabývá určením znaků spojujících a odlišujících Indii od vybraných subjektů.