Deflace jako příčina velké hospodářské krize 1930-1934 v Československu - Dokoupilová, Markéta (2013)
Východiskem diplomové práce je vznik Československa, postupné budování jeho postavení v poválečné Evropě a situace v období hospodářské krize, která zde propukla roku 1930. Tato krize se stala tématem úvah mnoha ekonomů, kteří se snažili o nalezení její příčiny a následného řešení. Právě jedním z možných vysvětlení je deflace, která tuto krizi způsobila. Práce popisuje okolnosti vzniku krize a rovněž srovnává jednotlivé názory ve snaze zjistit, který z pohledů je nejvěrohodnější. Na základě dedukce tak docházím k názoru, že v Československu proběhla krize deflační, spojená s růstem ceny zlata a následným růstem kupní síly měny.