Daňová politika a hospodářská krize - Cvrčková, Johana (2013)
Tématem diplomové práce je analýza opatření daňové politiky pro boj s globální hospodářskou krizí, která v roce 2007 začala jako lokální problém na hypotéčním trhu Spojených států amerických. Globální propojení světových ekonomických zón způsobilo rozšíření krize do celého světa. Současná krize vykazuje odlišné znaky od velkých hospodářských recesí minulosti, neboť se jedná o krizi finančních trhů. Na krizi finanční navázala krize hospodářská, sociální i politická. Postupující recese vyžadovala promptní zásah vlád, regulačních orgánů a centrálních bank ve všech vyspělých zemích. Krize se nevyhnula ani zemím Evropské unie. Dopad globální finanční krize nemohl být na ekonomiky členských zemí unie stejný, neboť se jednotlivé země od sebe liší způsobem, jakým do hospodářského života zasahuje stát. Jelikož k nejvýznamnějším příjmům veřejných rozpočtů patří daně, zaměřila se práce na analýzu a komparaci daňových opatření pro snížení negativních důsledků krize ve čtyřech vybraných zemí Evropské unie. Komparace byla provedena s protikrizovými opatřeními České republiky, Slovenska, Maďarska a Spolkové republiky Německo. Z komparace vyplynulo, že přijatá protikrizová opatření sledovala podobné či stejné cíle, avšak v každé ze sledovaných zemí se mírně lišila. Nejvíce shod vykazovalo snižování sazeb daní z příjmu, zavádění mimořádných odpisů, zrychlování odepisování, prodlužování uplatnění daňové ztráty, podpora výzkumu a vývoje, přesun zdanění k nepřímým daním a zvýšení slev na dani pro fyzické osoby.