Stav plnění cílů tisíciletí - Dobrotka, Ondřej (2012)
Cílem práce je zhodnotit stav plnění cílů tisíciletí, jež se Organizace spojených národů zavázala splnit do roku 2015. Tyto cíle se dotýkají největších problémů spojených s rozvojovými regiony, které zahrnují chudobu, zdraví obyvatelstva, ochranu životního prostředí a v neposlední řadě také globální ekonomickou spolupráci. V první části je nastíněna historie vývoje programu MDG. Ve druhé části jsou pak definováni jednotliví vybraní ukazatelé, kteří jsou spojeni s cíly, a popsána metodika jejich výpočtu. Samotné hodnocení cílů je založeno na těchto indikátorech a jejich kvantifikování je provedeno na základě oficiálních datových souborů publikovaných Organizací spojených národů, Světové banky a dalších přidružených organizací.