Možnosti a meze působení OSN při řešení genocidy ve Rwandě - Pokorná, Lucie (2013)
Bakalářská práce zkoumá efektivnost peacekeepingové mise UNAMIR působící ve Rwandě v roce 1994 během současně probíhající genocidy a občanské války. V teoretické části podávám přehled nástrojů, kterými disponuje OSN při řešení konfliktů v mezinárodních vztazích, přičemž se nejvíce zaměřuji na samotný peacekeeping. V praktické části jsou vymezeny možnosti pro zabránění genocidě, kterých OSN nedokázala využít, a meze, které ovlivnily pravděbodobně největší selhání OSN v dějinách. Součástí práce je i analýza mandátu mise UNAMIR na základě dokumentů OSN a to především rezolucí Rady bezpečnosti. V závěru se pokouším podat návrhy na zlepšení fungování peacekeepingu a vyjádřit ponaučení na základě vymezených faktorů neúspěchu ve Rwandě.