Možnosti a meze působení OSN při řešení genocidy ve Rwandě - Pokorná, Lucie; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce zkoumá efektivnost peacekeepingové mise UNAMIR působící ve Rwandě v roce 1994 během současně probíhající genocidy a občanské války. V teoretické části podávám přehled nástrojů, kterými disponuje OSN při řešení konfliktů v mezinárodních vztazích, přičemž se nejvíce zaměřuji na samotný peacekeeping. V praktické části jsou vymezeny možnosti pro zabránění genocidě, kterých OSN nedokázala využít, a meze, které ovlivnily pravděbodobně největší selhání OSN v dějinách. Součástí práce je i analýza mandátu mise UNAMIR na základě dokumentů OSN a to především rezolucí Rady bezpečnosti. V závěru se pokouším podat návrhy na zlepšení fungování peacekeepingu a vyjádřit ponaučení na základě vymezených faktorů neúspěchu ve Rwandě.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses