Vývoj Banco de Espaňa a změny v jejím postavení po vstupu Španělska do EMU. - Baudyšová, Markéta (2013)
Práce se zabývá vývojem postavení španělské centrální banky. Je v ní obsaženo celé období od vzniku Banco de Espana až do současnosti. Poměrně detailně popisuje proces přetvoření se v centrální banku a to v kontextu historických událostí. Zaměřuje se na měnovou politiku prováděnou Banco de Espaňa po dosažení autonomie. V závěrečné části pak analyzuje vliv převzetí měnové politiky Evropskou centrální bankou v rámci začlenění Španělska do Evropské měnové unie a hodnotí tento akt ve vztahu k dopadům na španělskou ekonomiku.