Problematika konstrukce diskontních faktorů pro potřeby fundamentální analýzy - Gregor, František (2013)
Cílem diplomové práce je popis metod odhadu diskontních faktorů pro potřeby výnosového oceňování a fundamentální analýzy podniků. Počáteční kapitoly jsou věnovány terminologickému úvodu a představení základních technik oceňování se specifickým zaměřením na koncept čisté současné hodnoty. Prostor je rovněž věnován uvedení do problematiky nákladů kapitálu a vlivu kapitálové struktury na výslednou výši diskontních faktorů. Následně jsou v jednotlivých kapitolách detailně popsány metody odhadu bezrizikové výnosové míry, nákladů cizího a nákladů vlastního kapitálu, a to zejména na tržní bázi. Práce je doplněna o výstupy z finančních databází a poskytuje tak komplexní pohled na teoretické koncepty i v reálné praxi užívané techniky konstrukce diskontních faktorů.