Krize v eurozóně pohledem platebních bilancí (případ Řecka) - Šíma, Ondřej; Mandel, Martin, 1962-; Dvořák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce popisuje příčiny řecké krize s důrazem na vývoj její platební bilance. Obvykle zmiňovaný viník krize, společná měna euro, nehrála hlavní roli, jelikož skutečné příčiny se datují hluboko do historie 20. století. Obzvláště se jedná o přerušení pozitivního ekonomického vývoje v 50. a počátku 60. let vládou vojenské diktatury na přelomu 60. a 70. let, která s sebou přinesla výrazné změny v tamní fiskální a monetární politice i po znovunastolení demokracie počátkem 70. let. Předčasný vstup Řecka do Evropského společenství v roce 1981 a začlenění do eurozóny oddálilo, resp. neumožnilo pocítit tyto negativní dlouhotrvající jevy v plném rozsahu. Následky americké hypotéční krize na evropský kontinent, resp. detailnější a objektivnější analýza (nejen) řecké ekonomiky, tak jen plně odhalila tamní dosud nedořešené problémy minulosti. Platební bilanci chápeme v tomto kontextu jako jakési zrcadlo odrážející výše uvedené události.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses