Cenová válka v pojištění motorových vozidel na českém pojistném trhu - Švandová, Miriam; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vacek, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá cenovou válkou na trhu pojištění motorových vozidel, která tento trh v posledních čtyřech letech zcela ovládla. Cenová válka měla za následek hluboký propad cen především na trhu povinného ručení, kde se sazby ocitly až na samotné hranici únosnosti. Hlavním cílem práce je interpretovat vliv konkurenčního boje pojišťoven na výši pojistného a na produktovou nabídku jednotlivých pojišťoven. První kapitola je věnována finanční krizi a jejím dopadům na oblast pojišťovnictví. V důsledku krize se výrazně snížila poptávka především po drahých automobilech. Tato skutečnost vedla k poklesu předepsaného pojistného a ještě více podpořila již tak nepříznivý vývoj na tomto trhu. V další kapitole jsou shrnuty základní fakta týkající se povinného ručení a havarijního pojištění. V této části je také nastíněn současný stav a vývoj na obou dvou trzích. Poslední kapitola se zabývá analýzou vývoje sazeb pojistného a popisuje změny v produktových nabídkách pojišťoven vzniklé jako reakce na vyostřený konkurenční boj. Provedené analýzy ukázaly, že cenová válka pomalu končí a předmětem konkurenčního boje již nejsou pouze ceny, ale především také kvalita služeb a rozsah pojistné ochrany.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses