Obchod s drogami v Zlatom trojuholníku pričiny vzniku a vzostupu - Pospíšilová, Helena (2013)
Práca sa zaoberá nelegálnym obchodom s drogami v oblasti známej ako Zlatý trojuholník. Vymedzuje globálne centrá produkcie drog, identifikuje globálne toky, vplyv globalizácie na ich smerovanie a dopady obchodu s drogami na ekonomiku a spoločnosť. Situáciu v Zlatom trojuholníku skúma z historického hľadiska, reflektuje zmenu situácie od počiatku 90. rokov a hodnotí boj proti drogám z hľadiska efektívnosti a udržateľnosti. Cieľom práce je určiť príčiny vzniku a vzostupu obchodu s drogami v Zlatom trojuholníku a na ich základe určiť pretrvávajúce bariéry účinného boja proti tomuto problému.