S jakým časovým zpožděním ovlivní domácí depreciace přes exportní kanál míru nezaměstnanosti - Sojka, Jiří; Rotschedl, Jiří, 1982-; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce zkoumá, s jakým časovým zpožděním ovlivní domácí nominální měnový kurz vůči euru skrz exportní kanál domácí míru nezaměstnanosti ve Velké Británii, Švédsku a v České republice. V první části práce jsou diskutována teoretická východiska, ve druhé kapitole jsou analyzovány studie odborníků zabývající se podobnou problematikou. Dále je v kapitolách 3 až 5 diskutováno, jaké mají zkoumané země východiska pro korelaci svých makroekonomických ukazatelů, aby to bylo v subkapitole 6.2 graficky ukázáno pomocí korelačních koeficientů. V závěrečné části je vytvořen lineární regresní model, jenž spojuje tři zkoumané makroekonomické ukazatele a je vytvořena výsledná rovnice, v níž je domácí nominální měnový kurz v čase t0, export v čase t1 a domácí míra nezaměstnanosti v čase t3. Model má kvůli rozdílnosti vývoje daných ekonomik nízkou vypovídající schopnost.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses