Vliv P+R parkovišť na dopravní situaci v Praze - Vaňatková, Hana; Vejchodská, Eliška, 1978-; Ropický, Jan, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
P+R parkoviště jsou ve světě velmi rozšířeným konceptem parkovací politiky, jehož záměrem je odsunout automobilovou dopravu z center měst na jejich periferie. Zde jsou také tato parkoviště nejčastěji budována a mají být jakýmsi pojítkem mezi individuální automobilovou dopravou a městskou hromadnou dopravou nebo příměstskými vlaky. Tento koncept parkování je podporován jak ze strany EU a Vlády ČR, tak hlavně ze strany Magistrátu hl. m. Prahy, v důsledku čehož jsou parkovací kapacity neustále navyšovány. Navyšování P+R parkovacích míst tak alespoň částečně uspokojuje přebytečnou poptávku po tomto statku, která přetrvává z důvodu nízkých cen. Úkolem mé práce bylo zjistit, jaký vliv mají P+R parkoviště na okrajové části Prahy. Jak vyplynulo z mnou uskutečněného dotazníkového šetření, tato zařízení zvyšují dopravní zátěž ve svém okolí. Pokud by tato parkoviště neexistovala, lidé by volili z alternativních možností. Zejména by se pak jednalo o využívání hromadné dopravy. K podobným závěrům dospěly i zahraniční studie, které jsou v textu zmíněny. Na centra měst by měla mít tato parkoviště naopak spíše pozitivní efekt. Ale to již nebylo primárním úkolem mého zkoumání.
Vedoucí práce: Eliška Vejchodská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses