Behaviorální předsudky a chování investorů - Látalová, Eva (2013)
Diplomová práce se zabývá tématem z oblasti behaviorálních financí, konkrétně je věnována behaviorálním předsudkům a jejich vlivu na chování individuálních investorů. V úvodní části je krátce zmíněna experimentální ekonomie a rozhodování jednotlivce. Teoretická část se zaměřuje především na dvanáct nejvýraznějších behaviorálních předsudků. U jednotlivých předsudků je uvedena jejich obecná charakteristika a možné dopady na individuálního investora. U každého předsudku jsou na závěr v bodech shrnuta doporučení, jak zmírnit jeho dopad na investiční rozhodování. Praktická část práce je věnována dotazníkovému šetření. Ke každému z dvanácti behaviorálních předsudků, které jsou uvedeny v teoretické části práce, jsou v dotazníku přiděleny konkrétní položky. Cílem teoretické části bylo pozorovat proces intuitivního rozhodování testovaných subjektů a jejich sklon podléhat jednotlivým předsudkům.