Modely rovnovážného měnového kursu (příklad české koruny) - Ketzer, Jaroslav (2013)
Tato diplomová práce se věnuje modelům rovnovážného měnového kurzu. Nejprve se zaměřuje na popis a klasifikaci jednotlivých modelů rovnovážného měnového kurzu a jejich možnou aplikaci. Dále je proveden odhad rovnovážného měnového kurzu na základě modelu kapitálově upraveného měnového kurzu (CHEER), behaviorálního rovnovážného měnového kurzu (BEER) a permanentního rovnovážného měnového kurzu (PEER) s využitím čtyř kointegračních metod (DOLS, ARDL, Engle-Grangerova metoda a Johansenova metoda) na datech od počátku roku 1996 do konce roku 2012. Na základě provedených odhadů je posouzen vliv celé řady fundamentálních veličin na měnový kurz a jsou stanovena období nadhocenosti a podhocenosti české koruny. Nakonec je na základě několika kritérií hodnocena rychlost konvergence měnového kurzu ke své rovnovážné úrovni a in-sample a out-of-sample predikce. Ukazuje se, že odhad rovnovážného měnového kurzu významně závisí na použité kointegrační metodě a že modely jsou schopny překonat proces náhodné procházky pouze v případě in-sample predikce.