Modely rovnovážného měnového kursu (příklad české koruny) - Ketzer, Jaroslav; Mandel, Martin, 1962-; Vejmělek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato diplomová práce se věnuje modelům rovnovážného měnového kurzu. Nejprve se zaměřuje na popis a klasifikaci jednotlivých modelů rovnovážného měnového kurzu a jejich možnou aplikaci. Dále je proveden odhad rovnovážného měnového kurzu na základě modelu kapitálově upraveného měnového kurzu (CHEER), behaviorálního rovnovážného měnového kurzu (BEER) a permanentního rovnovážného měnového kurzu (PEER) s využitím čtyř kointegračních metod (DOLS, ARDL, Engle-Grangerova metoda a Johansenova metoda) na datech od počátku roku 1996 do konce roku 2012. Na základě provedených odhadů je posouzen vliv celé řady fundamentálních veličin na měnový kurz a jsou stanovena období nadhocenosti a podhocenosti české koruny. Nakonec je na základě několika kritérií hodnocena rychlost konvergence měnového kurzu ke své rovnovážné úrovni a in-sample a out-of-sample predikce. Ukazuje se, že odhad rovnovážného měnového kurzu významně závisí na použité kointegrační metodě a že modely jsou schopny překonat proces náhodné procházky pouze v případě in-sample predikce.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses