Stanovení reálné hodnoty majetku a závazků z investiční činnosti a aktuální hodnoty akcie uzavřeného investičního fondu kvalifikovaných investorů investujícího do nemovitostí - Kolková, Lenka (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku pravidelného oceňování majetku a závazků uzavřeného investičního fondu kvalifikovaných investorů investujícího do nemovitostí. Práce vymezuje investiční fondy dle legislativy České republiky, dále zobrazuje vývoj uzavřených investičních fondů kvalifikovaných investorů na českém trhu a vymezuje oceňování jejich majetku a závazků, tzn. stanovení reálné hodnoty dle legislativy České republiky. Praktická část diplomové práce se zabývá oceněním majetku a závazků vybraného uzavřeného investičního fondu kvalifikovaných investorů investujícího do nemovitostí, porovnáním jednotlivých technik ocenění majetku a závazků, tzn. stanovení jejich reálné hodnoty a problémem subjektivních přístupů aplikovaných při ocenění těmito technikami odrážejícími se v jejich reálné hodnotě. Výsledkem je zobrazení vlivu ocenění na ukazatel výkonnosti investičního fondu, tj. aktuální hodnoty akcie. Z porovnání vyplývá zjištění, že nejsprávnější stanovení reálné hodnoty majetku a závazků se jeví ocenění tržním přístupem metodou přímého porovnání, a to z toho důvodu, že má nejnižší citlivost na ovlivnění výše reálné hodnoty subjektivním ovlivněním.