Ocenění podniku OKD,a.s. - Marek, David (2013)
Cílem práce je odhadnout tržní hodnotu vlastního kapitálu OKD, a.s. k 31. 12. 2012. Účelem ocenění je zjistit pro třetí stranu (potenciálního investora) tržní hodnotu vlastního kapitálu OKD, a.s. při případném prodeji podílu ve společnosti. Diplomovou práci lze rozdělit na dvě hlavní části, a sice na teoretickou a praktickou. Teoretická část vymezuje základní východiska oceňování. Praktická část obsahuje strategickou a finanční analýzu společnosti, následuje analýza generátorů hodnoty, finanční plán a nakonec samotné ocenění OKD, a.s. metodou diskontovaných volných peněžních toků ve variantě FCFF. Jako doplňkové jsou použity metoda účetní hodnoty a ocenění pomocí odvětvových multiplikátorů.