Stát a jeho odpovědnost v mezinárodním právu v souvislosti s judikaturou MSD - Hlavan, Tomáš (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mezinárodněprávní odpovědnosti států, nového právního poměru, který vzniká v souvislosti s porušením primárního mezinárodního závazku protiprávním chováním státu-porušitele. Jejím cílem je zhodnotit současnou úpravu odpovědnosti státu za protiprávní chování, uvést konkrétní náležitosti dovolání se odpovědnosti v praxi podle Komisí pro mezinárodní právo přijatého Návrhu článků o odpovědnosti státu za mezinárodně protiprávní chování a zároveň i upozornit na její problematická místa. Empirická část je založena na analýze jednotlivých sporných případů mezi státy týkající se dílčích institutů odpovědnosti státu v mezinárodním právu řešených před Mezinárodním soudním dvorem. Pro účely této práce byly vybrány tyto případy: Korfský průliv, Gabčíkovo-Nagymaros, Chorzówská továrna.