Stát a jeho odpovědnost v mezinárodním právu v souvislosti s judikaturou MSD - Hlavan, Tomáš; Kochan, Jan, 1977-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mezinárodněprávní odpovědnosti států, nového právního poměru, který vzniká v souvislosti s porušením primárního mezinárodního závazku protiprávním chováním státu-porušitele. Jejím cílem je zhodnotit současnou úpravu odpovědnosti státu za protiprávní chování, uvést konkrétní náležitosti dovolání se odpovědnosti v praxi podle Komisí pro mezinárodní právo přijatého Návrhu článků o odpovědnosti státu za mezinárodně protiprávní chování a zároveň i upozornit na její problematická místa. Empirická část je založena na analýze jednotlivých sporných případů mezi státy týkající se dílčích institutů odpovědnosti státu v mezinárodním právu řešených před Mezinárodním soudním dvorem. Pro účely této práce byly vybrány tyto případy: Korfský průliv, Gabčíkovo-Nagymaros, Chorzówská továrna.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses