Jadrová energetika a jej ekonomické dopady na formovanie vnútorného energetického trhu EU - Sokolová, Barbora (2013)
Diplomová práca je zameraná na rolu jadrovej energetiky pri formovaní vnútorného trhu v Európskej únii. Prvá časť práce sa venuje formovaniu energetickej politiky EU, ktorá ovplyvňuje vytváranie vnútorného trhu s elektrinou. Druhá časť popisuje špecifiká elektroenergetiky, proces liberalizácie a prepájanie energetických sietí. Rozoberá tiež organizáciu vnútorného trhu, základný princíp formovania cien a s tým spojený problém vyjadrovania nákladov na jadrovú energetiku. Tretia časť je zameraná na charakteristiku Francúzska ako jadrovej veľmoci EU a popisuje zvláštnosti tohto systému. Štvrtá časť analyzuje možnosti budúceho vývoja jadrovej energetiky v EU.