Energetická závislost Evropské unie - Hrdý, Ondřej (2013)
Cílem práce je posouzení současného stavu míry energetické závislosti Evropské unie na dodavatelích energetických surovin, zejména pak ropy a zemního plynu, analýza budoucího postavení fosilních paliv v rámci palivo-energetické bilance EU a přednesení návrhů na snížení energetické závislosti unie a zvýšení její energetické bezpečnosti. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola rozebírá pojmy energetická bepečnosti a závislosti a také energetickou politiku EU. Druhá kapitola ja zaměřena na rozbor jednotlivých zdrojů energie a jejich význam v palivo-energetických bilancích světa a EU. Třetí kapitola pak posuzuje míru závislsoti EU na dovozech jednotlivých paliv a následně jsou uvedeny návrhy pro zlepšení situace.